Help ! Mijn katje is vermist

Je kat komt ‘s avonds niet naar binnen, je roept en roept, maar geen gehoor…

 

Een verschrikkelijk moment wanneer je tot die vaststelling komt.  Wanhoop, verdriet,... tal van emoties zullen de kop opsteken.  Nochtans is kalm blijven en snel handelen het beste wat je dan kunt doen.

Vergewis je er eerst en vooral van dat je snoezerd zich niet in je eigen huis, tuin, garage of kelder verstopt.  Het gebeurt vaker dat een poes per ongeluk opgesloten of vast geraakt ergens in en om het huis (tuinhuis, kast, kleerkast, grote dozen, bakken, koffers ......).

Grondig gekeken en gezocht ?  Ga er dan pas vanuit dat ze niet naar binnen is gekomen.  Ga de buurt langs en luister goed of je nergens gemiauw hoort.  Roepen op je kat is een optie maar het komt vaak voor dat ze in eerste instantie daarop niet reageert. Herhaaldelijk roepen op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen geeft soms beter resultaat.  Doe dat dan vooral 's avonds of 's nacht vanwege de stilte.  Je bent zelf beter hoorbaar en je zal ook zelf beter horen of er een reactie komt.  Net zoals dat thuis soms gebeurt geldt het ook voor buiten, poes geraakte ergens vast of per ongeluk opgesloten.  We zien vaak dat katjes terug gevonden worden binnen een beperkt 'gebied' dicht bij huis. 
Zet evt. een niet schoongemaakte kattenbak buiten, een doos met haar favoriete dekentje of andere spullen waaraan ze geuren kan herkennen.  Hang er een briefje bij zodat passanten weten waarom de dingen er staan (ook in de hoop dat men ze zal laten staan).  Maak en verspreidt een flyer met zoveel mogelijk informatie over de poes en met bij voorkeur een duidelijke foto van haar/zijn snoet en een van de flanken waarop de vachttekening te zien is.
Verwittig dierenartsen, asielen en opvangen in de regio, gebruik sociale media, spreek buren aan, spreek hondenuitlaters aan. 

Zet de registratiegegevens van je katje op openbaar in CatID en verander de status in 'vermist'. Zet een 'verloren' berichtje op geëigende kanalen, deel een berichtje op Facebook.

 

Website Vermiste katten